Wednesday, April 25, 2012

AYAM MASAK SOS ALA SABAH

Selamat pagi kawan2..Selamat hari rabu.....Apa khabar hari ni? Aku harap korang seme sihat2 sokmo la hendaknya...Pagi ni aku nak citer pasal resepi hari ni..Beberapa bulan lepas, family dari Sabah ada berkunjung ke rumah kerana menghadiri kenduri kahwin sepupu belah encek suami. Suatu malam tu, dorang masak tuk dinner.Aku ni kalu nak masak tuk ramai orang, nervous sikit..bukan apa dah biasa masak tuk tekak 2-3 org je...hehehhe.. Sedap giler ayam yg dorang masak tu...manis2 gitu..garing lak tu..Aku tanya husband aku camana dorang masak ni tp dia suh aku tanya sendiri..Alamak malu la plak nak tanya. Heheheh...

Baru2 ni ada kontek sepupu ni di Muka Buku..barula aku tanya camana resepinye...So malam tadi aku pon mempraktikkan la ilmu yg telah diperoleh tu...Alhamdulillah menjadi & dapat pujian lg dr encek suami...pastu siap suh jadikan menu wajib masak sekali seminggu..sebab kononnya sama dgn masakan dekat Sabah...hiihihih..aku gitau la dia..mmg la sama dgn masakan Sabah sbb resepi tu aku mitak dgn sepupu dia..heheh..terus dia senyum n cakap "patutla"...ihihih..Apaepon, syukurla sbb dpt gak masak lauk yg dia rindu nak makan...almaklumla..skill memasak aku sgt terhad pd lauk tertentu sj..so skrg tambah la lg satu ilmu masak aku...syukur...

Tak nak panjang cerita, meh la intai2 resepi kat bawah ni...heheh..rajin2 lah mencuba ye..:)


Bahan-bahan:

Ayam
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar (potong dadu)
Lada putih
Kunyit
Sos cili
Sos tomato
Kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Biji pelaga
Minyak untuk menumis
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Perap ayam dengan lada putih, kunyit dan garam selama 1/2 jam..Aku perap x smpi setengah jam pon sbb
    nk cepat..heheh
2. Panaskan kuali. Goreng ayam yang da diperap tp jgn terlalu garing. Cukup sekadar masak n perang
    warnanya. Angkat dan ketepikan.
3. Tumis bawang merah dan bawang putih (ditumbuk) bersama dengan rempah ratus (cengkih, kayu manis,
    pelaga, bunga lawang) hingga naik bau.
4. Masukkan sos cili dan sos tomato serta bawang besar. Kacau sekejap. Barulah masukkan ayam tadi.
    Gaul rata.
5. Masuk garam & gula. Pas tu rasa lah. Kalu da cukup perasanya, siap!
6. Hidangkan ler..pastu apa tunggu lg..makan la dgn nasi panas2..nyum..nyum..ehemm..jgn lupa basuh tangan
    & baca Bismillah ye..

Selamat mencuba..pasti terangkat..:)

No comments:

Post a Comment